Curs online EFC

Antibioticele intre uz si abuz

Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa

Organizator: FormareFarma


Lucrarea de față se referă la antibioticele antibacteriene, cele mai folosite dintre antibioticele antimicrobiene. Fără a insista pe profilul farmacologic al antibioticelor, care se regăsește în tratate și monografii, lucrarea este dedicată principiilor antibioterapiei antimicrobiene, furnizând și informații despre recomandările actuale, bazate pe dovezi, ale ghidurilor de tratament pentru unele din cele mai frecvente sau grave infecții bacteriene. Aceleași principii de terapie antiinfecțioasă se aplică și altor antimicrobiene, precum antifungice, antivirale și antiparazitare.

Antibioticele sunt medicamente diferite de celelalte clase de medicamente prin faptul că se folosesc pentru acțiunea pe care o exercită asupra bacteriilor care produc infecția, și nu pentru efectele pe care le pot avea asupra gazdei (omului).

O consecință inevitabilă a expunerii microorganismelor la antibiotice, datorată selecției naturale, este că unele dintre ele vor căpăta rezistență la acele antibiotice. Consecințele la nivel de comunitate este că medicamentele la care bacteriile au dezvoltat rezistență nu mai sunt eficiente nici la pacienți care nu au fost niciodată expuși la aceste medicamente, dar care au dezvoltat o infecție produsă de microorganismul rezistent. De aceea sunt extreme de importante selectarea și folosirea antibioticelor, precum și monitorizarea rezultatelor tratamentului.

Cursul va aborda urmatoarele teme:

Pretul cursului este 75 lei si se poate achita online prin card bancar. Dupa plata online, inscrierea la curs si accesul se proceseaza imediat si puteti parcurge cursul online oricand.